Jaaroverzicht 2023

wo 3 jan 2024 - 13:31

Ons werkingsjaar 2023 ligt alweer achter ons. De maanden zijn voorbij gevlogen. 

Denktank Libera! is regelmatig artikels op de eigen website én in de mainstream-media blijven publiceren. 

Er werden ook een aantal boeken mee in de kijker gezet, en het politiek-maatschappelijke debat werd andermaal gekruid aan de hand van commentaren en leestips op sociale media, en duiding in de pers. 

In de loop van 2023 werd een nieuwe website gelanceerd (www.libera.be) en werd de oude webstek gearchiveerd (online-archief: www.liberavzw.be). 

Tevens werd in 2023 gestopt met het gebruik van Facebook als communicatieplatform. Dit zowel door de wijzigingen in het algoritme als door de decimering van het aantal actieve gebruikers, waardoor het bereik van Libera! op dat platform niet langer onze tijd en energie kon rechtvaardigen.

Over 2023 hebben we op onze website 103 artikels van Libera!-auteurs gepubliceerd. Al deze artikels werden telkens ook elders gepubliceerd, met name op Business-AM, op Doorbraak.be, in De Tijd, in Trends, op TPO.nl, in het Elsevier Weekblad, op Hypatia-Academia.be, op Opinie-Z, op BrusselsReport.eu, in Het Volksbelang, op PalNws ('t Pallieterke) en op Made-In. 

Daarnaast werden ook de drie lezingen van op de uitreiking van de Prijs voor de Vrijheid online gebundeld, en werd aandacht gegeven aan de twee boeken die in 2023 verschenen zijn vanuit de Libera!-stal: met name "Tijdgeest" van de hand van prof. em. Rik Torfs, en "Grootmacht Europa" van de hand van prof. Marc De Vos, allebei eerdere laureaten van de Prijs voor de Vrijheid. 

Over 2023 werden 10 succesvolle diners met gastspreker georganiseerd in Antwerpen, plus de jaarlijkse uitreiking van de Prijs voor de Vrijheid in Kasterlee. 

Over 2023 werden door Libera! in totaal 1442 Tweets verstuurd. Volgens “X Analytics” werden die in totaal maar liefst 347.878 keer (+79.433 tov 2022) weergegeven. Het aantal volgers van onze pagina op X, het vroegere Twitter, nam over 2023 met 50 stuks toe tot 1527 Twitteraars. 

Over 2023 kwamen verschillende personen van Libera! veelvuldig aan bod in de media. Libera!-ondervoorzitter Pieter Cleppe is nu een vaste analist voor The Daily Express, The Brussels Report, CGTN America, TRT World, The Critic en The European Conservative. Libera!-secretaris David Neyskens zette zijn periodieke podcasts over de Amerikaanse politiek op Doorbraak-Radio ook verder.

Libera!-erevoorzitter Boudewijn Bouckaert ging van start met een nieuw academisch anti-woke collectief onder de naam "Hypatia Academia" en kreeg daar in 2023 veel media-aandacht voor. 

Tenslotte kregen ook onze Prijs voor de Vrijheid-laureaten Marc De Vos (vaste column in Trends), Peter De Keyzer (vaste column, eerst in De Tijd en Made-In, dan in Trends) en Rik Torfs (vaste column, eerst in De Standaard en La Libre Belgique, dan op Doorbraak) in 2023 een ruime spreekbuis in de geschreven en gesproken pers: van "Trends-Talk" op Kanaal-Z over "De Tafel van Vier" en Radio-1 tot "De Afspraak" en "TerZake" op de openbare omroep VRT.