Het Vaticaan: achter de schermen van de kerk

di 2 apr 2024 - 10:41

Rik Torfs, oud-rector van de KU Leuven en oud-senator voor CD&V, ontving in 2023 de Prijs voor de Vrijheid van denktank Libera!. 

Op 26 maart jongstleden verscheen zijn meest recente boek "Het Vaticaan: achter de schermen van de kerk", uitgegeven bij Lannoo. 

In het najaar van 2024 zal dit boek een vervolg kennen op VRT met een gelijknamig televisieprogramma, gemaakt door productiehuis Panenka.

Kerkjurist Rik Torfs Rik Torfs gaat voor het boek in gesprek met eminente gezagdragers in het Vaticaan. Hij spreekt met bisschoppen en kardinalen, waarnemers en critici, voorbij de grens van het kerkpolitiek of maatschappelijk correcte antwoord. 

"Als je met bisschoppen en kardinalen in en over het Vaticaan spreekt, valt op hoe verschillend de invalshoeken en meningen zijn. Over de pausen van de jongste decennia, maar ook over de toekomst van de door schandalen en secularisering gehavende kerk. Over menselijke contacten en vriendschappen. En over hun eigen geloof in God. Vaak volgden de kerkleiders van vandaag vol idealisme de roeping uit hun jeugd. Wat blijft er van hun dromen over? Zijn ze verdampt of juist uitgezuiverd? Aan de hand van talloze gesprekken voorbij de grens van het formele antwoord - ook in Rome zijn die mogelijk - denk ik in dit boek na over de fundamentele vraag: bestaat er redding voor de kerk?"

Het boek kan bij Lannoo Uitgeverij besteld worden.

De auteur gaf over dit boek onder meer een interview aan Friedl Lesage in het Radio-1-programma Touché.