Hypatia-symposium

za 9 mrt 2024 - 14:00

De academische vrijheid staat vandaag de dag voor veel uitdagingen. Het is niet langer vanzelfsprekend om alles te onderzoeken, zeggen of schrijven. Academici oefenen steeds meer zelfcensuur uit. 

Bevindt de academische vrijheid zich in een crisis? Gerenommeerde onderzoekers zoals Nathalie Heinich, Koen Lemmens en Andreas De Block wierpen hun licht op deze problematiek tijdens het Hypatia-symposium ‘Academic Freedom in Crisis?’ dat op zaterdag 9 maart 2024 doorgang vond aan de Universiteit Antwerpen. 

Discussanten van dienst waren verder o.a. Hypatia-voorzitster Astrid Elbers, Libera!-erevoorzitter Boudewijn Bouckaert en de gekende rechtsgeleerde prof. em. Paul Cliteur uit Nederland.

Hypatia is een onafhankelijke groep academici die bezorgd is over de bedreiging van de academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Deze bedreigingen zijn velerlei. De meest acute bedreigingen op dit moment zijn echter het woke-activisme en de cancelcultuur. Zij komen bovendien van binnen de academische wereld zelf. 

Verslagen in tekst en videobeeld kan u op YouTube en op de website van Hypatia herlezen en herbekijken. Het programma van het symposium vind u hieronder.