Diner met Paul Van Tigchelt

wo 7 feb 2024 - 19:30

Op woensdag 7 februari 2024 mochten we bij Libera! Open Vld-vicepremier Paul Van Tigchelt ontvangen voor een geslaagde gespreksavond in het Restaurant aan de Stroom (RAS) in Antwerpen. 

De minister van justitie en de Noordzee voelde zich in ons gezelschap schijnbaar op zijn gemak en hield zich zeker niet in. Hij sprak vrij en open, met opgestroopte mouwen, en met een passie die zeldzaam is voor een zittend minister. 

Na een bevlogen uitleg waarom hij als magistraat de stap zette naar het beleid (eerst naar een kabinet, dan naar een overheidsdienst) en nu naar de actieve politiek (hij is federaal minister en trekt de Kamerlijst van Open Vld in Antwerpen) sneed hij een hele resem actuele thema's aan. 

Ook tijdens de lange Q&A met het aanwezige publiek kwamen er nog velerlij aan andere onderwerpen aan bod.

Zo sprak hij over zijn tijd als OCAD-topman tijdens de aanslagen in Parijs en Brussel, en gaf hij inzage in de totstandkoming van - en de democratische controle op - de OCAD-terreurlijst. 

Ook had hij het over de gerechtelijke achterstand in bepaalde arrondissementen en de gevolgen daarvan op concrete dossiers en het wantrouwen in justitie onder de bevolking. 

Hij liet eveneens zijn licht schijnen over de strijd tegen de drugscriminaliteit, de financiering van gerecht en politie, de digitalisering van justitie, de internationale samenwerking inzake georganiseerde misdaad, de overvolle gevangenissen, het niet of niet-volledig uitvoeren van celstraffen, en de mogelijkheden maar ook de grenzen van publiek-private samenwerking, naast nog tal van andere zaken, te veel om hier op te noemen. 

Zoals wel vaker bij Libera! hadden de afwezigen ook nu weer ongelijk.