Diner met Koen Geens

wo 6 sep 2023 - 19:30

Op woensdagavond 6 september 2023 mocht niemand minder dan professor Koen Geens, Kamerlid voor CD&V en voormalig minister van financiën en van justitie, het eerste sprekersdiner van denktank Libera! na het zomerreces komen opluisteren. 

Een boeiende spreker, met kennis van zaken, een staatsman in de oude betekenis van het woord. De zaal van het Restaurant aan de Stroom zat dan ook afgeladen vol. 

De vele aanwezigen bleven zeker niet op hun honger zitten en werden vergast op een bevlogen lezing waarin de spreker - afgeschermd door de Chatham House-regels - zijn hart luchtte en misschien eerder als analist de nodige (partij)politieke beschouwingen ten berde kon brengen.   

Professor Geens besprak onder meer de particratie en de partijfinanciering, het fundamenteel verschillende wereldbeeld van jongeren en ouderen vandaag, de betaalbaarheid van de pensioenen, en de rol van het middenveld.

Ook het communautaire luik, de stikstofperikelen en de kleinmenselijke gedragingen tussen politici onderling kwamen aan bod, net als de financieringswet, de complexiteit van het beleid in België, het almaar groeiende etatisme op Vlaams niveau, de ondankbaarheid van een politiek ambt en de fundamentele rol van de Europese Unie.

Natuurlijk mocht ook de desastreuze toestand van onze openbare financiën niet ontbreken in deze lijst, alsook het Europese monetaire beleid en onze éénheidsmunt zonder dewelke we al veel sneller en dieper hadden moeten saneren.

In de afsluitende Q&A kwamen eveneens nog nieuwe thema's kort aan bod: van de fiscale hervorming van Vincent Van Peteghem, over de implosie van het CDA in Nederland, tot de staat van onze publieke gezondheidszorg.