Diner met Els Ampe

di 5 mrt 2024 - 19:00

Op dinsdag 5 maart kwam Vlaams Parlementslid en senator Els Ampe bij Libera! haar  nieuwe politieke project, de burgerlijst "Voor U", voorstellen. 

Ampe is reeds 20 jaar parlementslid en gaf een overzicht van hoe en waarom ze uiteindelijk besliste om uit Open VLD te stappen om met dit nieuwe initiatief te komen. 

"Voor U" komt voort uit verschillende kleine politieke partijen die elkaar vonden op het thema "staatsvermindering" - o.a. de libertarische VolksLiga, de anti-coronamaatregelengroep "Vrijheid", de BoerenBurgerBeweging en het links-liberale Vlaamsgezinde Vista.

Over het thema "staatshervorming" is ze van mening dat transfers, dotaties en subsidies allemaal moeten worden afgeschaft, zodat elk bestuursniveau maar moet instaan voor de eigen inkomsten, naar Zwitsers model.

Els Ampe vertelde hoe de eerste activiteit van haar partij maar liefst 300 aanwezigen aantrok, en stelde "7 procent" als de doelstelling. 

Verder kloeg ze daarbij aan hoe de wetgeving op de verkiezingsfinanciering de bestaande partijen bevoordeelt, en hoe organisatoren van televisiedebatten haar partij onterecht weren, aangezien "Voor U" aan beide criteria voldoet die daarvoor worden gehanteerd: verkozenen hebben en deelnemen aan alle verkiezingen. 

Ze stelde voorts stellig te geloven in de kansen van haar nieuwe project, ook al omdat een derde van de kiezers nog niet weten op wie te stemmen.

Of "Voor U" finaal zal kunnen doorbreken, blijft koffiedik kijken, maar met personen als Els Ampe belooft de campagne alvast een pak interessanter te worden.