Diner met Bart Maddens

wo 15 mei 2024 - 19:30

Op woensdagavond 15 mei 2024 schoof professor Bart Maddens, als politicoloog verbonden aan de KU Leuven, aan tafel bij Libera! in Antwerpen aan. 

Aanleiding van zijn komst was zijn recente boek "De Kolonisten van de Wetstraat", eerder dit jaar uitgegeven bij Ertsberg.

In dit boek, en tijdens zijn dinerspeech, ontleedde de erudiete politieke wetenschapper andermaal het systeem van partijfinanciering in ons land, en legde hij verbanden met het verstollen van het beleid en het bestendigen van de particratie.

Dat niemand in Vlaanderen deze materie beter kent dan Bart Maddens bleek ook uit zijn exposé. Kritische of technische vragen van de aanwezigen kon hij meteen, als het ware langs de neus weg, beantwoorden en van repliek dienen, en zijn lezing was gestoffeerd met allerlei feiten, cijfers en regels. 

De professor vergeleek België niet alleen met de buurlanden maar ook met het politieke spel in de Verenigde Staten. Berekend per hoofd van de bevolking krijgen politieke partijen nergens zo veel belastinggeld als in België. Ook politieke campagnes zijn pro rata het aantal kiezers exorbitant duur in België.

Bart Maddens had het over hoe de partijen zelf het systeem willen in stand houden, hoe verliezende partijen toch nog door hun historische spaarrekeningen kunnen blijven floreren, hoe misbruik niet of nauwelijks beteugeld wordt, hoe de partijen zichzelf controleren, en hoe winnende partijen het geld over de balk kunnen gooien aan een permanente campagne omdat ze het toch niet op krijgen.

Professor Maddens stelde ook dat de eigenlijke partijfinanciering niet het hele plaatje weergeeft, want dat de politieke partijen door de afdrachten van de verkozenen, maar vooral door het inzetten van het door de staat betaalde politieke personeel (op de kabinetten, in de fracties en in de parlementen), nog een veelvoud aan middelen kunnen gebruiken dan datgene wat ze in euro's gestort krijgen per behaalde stem.