Diner met Alexia Bertrand

di 7 nov 2023 - 19:30

Op dinsdagavond 7 november 2023 kwam Alexia Bertrand, federaal staatssecretaris voor begroting en consumentenzaken, bij Libera! in het Restaurant aan de Stroom (RAS) in Antwerpen tekst en uitleg geven over de staat van onze overheidsfinanciën. 

Het thema van budgettaire orthodoxie ligt Libera! nauw aan het hart. Na vorige maand de VOKA-hoofdeconoom Bart Van Craeynest gehoord te hebben was het deze maand de beurt aan iemand uit de actieve politiek. 

Mvr. Bertrand is een zeer gedegen politica met tonnen ervaring uit de advocatuur en de privésector, en dus een aangewezen observator en commentator over alles wat verkeerd lijkt te gaan met het financiële huishouden van België, en dit vanuit de cockpit als lid van de Vivaldi-regering.

Dat iemand met de vingers aan de pols én aan de knoppen van het beleid bij aanvang van het diner vroeg om de Chatham House-rules te respecteren, werd door de aanwezigen zeker geapprecieerd: mvr. Bertrand zou het achterste van haar tong laten zien. 

De staatssecretaris had het over het palmares van de Zweedse regering, het beleid van Vivaldi, de verzuurde interpersoonlijke relaties, de spelletjes achter de schermen, de internationale conjunctuur, de groeiverwachting, het laatste IMF-rapport en het mogelijke strafbankje van de EU, maar ook over het gebrek aan een "matuur federalisme" waarbij het ene beleidsniveau vliegen afvangt van het andere, of het andere op kosten jaagt, of facturen aan de andere weigert te betalen, of door onverantwoord beleid het hele begrotingsplaatje (van alle niveau's samengeteld) nog moeilijker maakt.

Wie nog enige illusie had dat het tij snel zou kunnen keren, kwam bedrogen uit. De sociale zekerheid wordt bijvoorbeeld nog maar voor 57% gedekt door de sociale bijdragen, en dat aandeel blijft dalen. De rentelasten gaan fors stijgen, de uitgaven in de gezondheidszorg en de pensioenen ook. Vrije ruimte voor beleid is er nu al niet, en dat gaat er de volgende jaren zeker niet beter op worden.