Stop met roepen over Trump
En schiet eindelijk eens in actie!
(Artikel door Peter De Keyzer, oprichter van Growth Inc. en laureaat van de Prijs voor de Vrijheid 2014 van denktank Libera!, zoals oorspronkelijk gepubliceerd in De Morgen van 22 januari 2025.)
De afgelopen dagen stonden Europese media tjokvol berichten over hoe Donald Trump ons leven zal omgooien. Zouden Amerikaanse media even geobsedeerd zijn bij het aanstellen van pakweg een nieuwe Europese Commissie of een nieuwe Duitse regering? Helemaal niet. Europa vindt de VS veel belangrijker dan omgekeerd. Ziedaar de kern van ons probleem.
Laten we stoppen met jammeren over een democratisch gekozen president van de VS. Laten we onze energie gebruiken om te kijken hoe we hier sterker uit zullen raken. Eén zaak is duidelijk: de VS onder Trump worden een magneet voor investeringen, ondernemerschap, innovatie en kapitaal wereldwijd.
De hoge energieprijzen de afgelopen jaren waren een eerste klap voor de Europese industrie en concurrentiekracht. Een ondernemersvriendelijk, innovatief Amerika met goedkope energie wordt dat nog veel meer. En als we niet uitkijken: een stofzuiger die onze bedrijven, innovatie en welvaart opeet.
Wat gaan we daaraan doen? Gaan we blijven jammeren en vloeken op alle uitspraken van Trump en zijn gevolg? Gaan we blijven geloven dat onze Europese morele superioriteit ons gaat redden? Of gaan we eindelijk kijken hoe we zelf met een sterk groeiverhaal komen zodat we de VS minder nodig hebben?
De Europese solidariteit staat hoe dan ook al onder druk. Giorgia Meloni onderhandelde enkele weken geleden, als premier van Italië, over de aankoop van 1,5 miljard euro aan Space X-satellieten. Het is best denkbaar dat Italiaanse producten binnenkort wél ontsnappen aan torenhoge invoerheffingen. Ook de Nederlandse economieminister Dirk Beljaarts ging al op bezoek bij Robert Lighthizer, de voormalige handelsvertegenwoordiger van de VS. Wat als bijvoorbeeld een individueel Europees land binnenkort X verbiedt, of zelfs heel Europa? Wat zou dat met invoerheffingen doen?
Wat gaat België trouwens in die omstandigheden doen? Wachten we op een Europees plan of gaan we voor onszelf opkomen? Terwijl de wereldorde kantelt, praten we hier over de nieuwe show van Bart De Pauw of over het opeten van kerstbomen. Hoog tijd dat we onze naïviteit afwerpen en zo snel mogelijk in actie schieten. Dit zijn mijn vier voorstellen:
1. Bestuur dit land. Vorm zo snel mogelijk een regering en maak iedereen duidelijk dat er moeilijke jaren aanbreken. Dat het herstellen van onze begroting en concurrentiekracht van iedereen offers vraagt. Gezonde financiën en een aantrekkelijk investeringsklimaat zijn de beste buffers tegen internationale turbulentie.
2. Organiseer zo snel mogelijk handelsmissies naar de VS. Bouw ook de contacten op economisch, diplomatiek, politiek en militair vlak zo veel mogelijk op. De tijd van gedeelde morele principes, universele waarden en belangen is hoe dan ook op de terugweg. Dat was al een hele tijd duidelijk. Of je dat nu graag hebt of niet, het is tijd om ons aan te passen aan een nieuw tijdperk. Welke troeven kunnen we op tafel leggen om zo sterk mogelijk te onderhandelen? Dat wordt de inzet.
3. Zorg dat België opnieuw veel aantrekkelijker wordt voor investeerders. Zet de hakbijl in regulering en beloof elke nieuwe investeerder van meer dan 500 miljoen euro een regulatoir fast-track. Alle vergunningen afgeleverd binnen drie maanden. Make it happen.
4. Laat ten slotte duidelijk zien dat alleen een verenigd land door deze turbulente tijden zal raken. Landen met veel burgerzin en een gedeelde lotsbestemming zijn sterker en veerkrachtiger. Kijk naar Finland. Kijk naar Zwitserland. Op de schaal tussen ‘wij’ en ‘ik’ is de slinger hier helemaal naar de ‘ik’ doorgeslagen. Dat verzwakt ons als maatschappij en als mens. Elf miljoen ‘ikken’ blijven stilstaan, met één ‘wij’ kunnen we alle uitdagingen aan.
Laten we daarom hopen dat de verkiezing van Trump de wake-upcall is die België en Europa al lang nodig hadden. Roepen en tieren tegen een buitenlandse president helpt ons geen centimeter vooruit. Zelf innoveren, dereguleren, ondernemen en groeien wel. Actions speak louder than words.