Democraten in paniek na verloren debat

zo 30 jun 2024 - 08:20

Een historische avond in Atlanta waar de voormalige president en de huidige president van de Verenigde Staten de degens kruisten.

(Artikel door David Neyskens, secretaris van Libera!, zoals oorspronkelijk gepubliceerd op Doorbraak.be op 28 juni 2024.)

Een historische avond, voor de eerste keer in de geschiedenis ging een voormalige president in debat met een huidige president: Donald Trump, de 45ste Amerikaanse president en Joe Biden, de 46ste president. Het lijkt zowat op het belangrijkste event van het jaar, de verkiezing van de Amerikaanse president. In de aanloop naar die verkiezing is het eerste debat enorm belangrijk en er wordt vanuit de hele wereld gekeken. Kan Trump zichzelf onder controle houden en Biden onderuithalen? Voor Biden is de inzet nog groter: hij staat achter in de peilingen en ook binnen zijn partij worden er vragen gesteld bij zijn fysieke en mentale gezondheid.

Biden is een oude man

Joe Biden kwam op en is zichtbaar verouderd, ziet er wat bleek uit. Daarna kwam een vitalere Donald Trump op. Als het over die zorg van het Amerikaanse publiek gaat, vertrekt Trump alvast met voorsprong. Biden zal er niet in slagen om dat beeld om te keren.

Direct begonnen Democraten te panikeren. Belangrijke Democratische stemmen begonnen op sociale media luidop te speculeren over het vervangen van Joe Biden. Biden kreeg de openingsverklaring, met een zachte stem met een hoestje, maar verdapperde snel en kreeg wat meer kleur. De opening van Trump was agressiever. Maar de schade voor Biden was geleden. Is Biden verkouden of is het gewoon voorbij?

Het debat zelf

Om te starten een opmerking: de beslissing om het scherm te splitsen waardoor beide kandidaten vaak samen in beeld waren, hielp Biden niet. Biden oud en bleek, en Trump niet jong, maar hij ziet er wel vitaal uit.

Inhoudelijk ging het debat over de uitdagingen waar de VS voor staan. De inflatie, immigratie, democratie, abortus, buitenlandbeleid… Heel vroeg was het opmerkelijk dat in het antwoord op Trumps opening Biden verwees naar Afghanistan. De terugtrekking uit Afghanistan die Biden uitvoerde is een cruciaal moment in het presidentschap van Biden. Het is het moment dat hij het vertrouwen verloor van het Amerikaanse publiek. Trump nam het geschenk aan. Het verwarde moment kwam voor Biden en het kwam al snel. Toen het over gezondheidszorg ging, verloor hij zichzelf in een woordenbrij en werd hij gered door de moderator. Maar het debat gleed soms af. Toen het over de ouderdom ging van beide personen, ging het debat op een bepaald moment over op golfhandicaps. Met alle respect, het gaat hier over de verkiezing van het belangrijkste ambt van de wereld.

Had Trump dan zo’n goede avond?

Trump had ook geen fantastische avond. Hij mag dan vitaler zijn, toch blijft hij zijn eigen grootste vijand. Trump verloor zich al te veel in het niet beantwoorden van vragen en het te veel opzoeken van de confrontatie met Biden. Ook overdrijvingen, hij sprak over achttien miljoen illegale migranten – de cijfers spreken van de helft,  dat is al erg genoeg. Als er iemand hem advies geeft, dan zegt die best tegen ‘The Donald’ dat hij gewoon rustig moet zijn, vragen beantwoorden en niet te veel persoonlijke aanvallen moet uitvoeren. Hij staat aan de leiding, hij kan alleen verliezen.

Wie wint er nu het debat?

Het beste is om te kijken wat de gokkers denken. Eenmaal het debat startte gingen de alarmbellen af in het Biden-kamp. Biden ging omlaag, Trump omhoog. Hier moeten we aan toevoegen dat de kansen van de Californische gouverneur Gavin Newsom ook stegen. Biden verscheen nadien nog voor zijn supporters en liet hen weten dat het een lange race wordt en dat hij hen nodig heeft.

Kan Biden aanblijven als kandidaat na deze vertoning? De wereld kijkt mee en ziet dat het land geleid wordt door een man die te oud is en soms verward overkomt.